fbpx

Toimintaterapia

Toimintaterapia

Erilaiset psyykkiset oireet, sairaudet tai esimerkiksi neuropsykiatriset erityispiirteet voivat tuoda haasteita arjessa selviytymiseen. Haasteita voi esiintyä esimerkiksi itsestä huolehtimisessa, asioimisessa, työssä, opiskelussa, vapaa-ajalla, leikkimisessä, levossa, ajankäytössä ja sen hallinnassa, sekä yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai eri ympäristöissä toimimisessa.  Vahvistamme sinun valmiuksiasi ja taitojasi terapeuttisesti, toimintaa hyödyntäen!

Toimintaterapian tavoitteena on edistää kykyäsi selviytyä ja toimia mahdollisimman itsenäisesti arjessa sekä vapaa-ajalla, haasteista tai sairauksista huolimatta. Toimintaterapeuttien käyttämät menetelmät ovat asiakkaalle merkityksellisiä ja ammatillisesti harkittuja. 

Ota rohkeasti yhteyttä – etsitään yhteinen tavoite/ tavoitteet hyvinvointisi edistämiseksi!

Mitä toimintaterapia edistää ja missä se tapahtuu?

Toimintaterapiassa mahdollistetaan seuraavien valmiuksien sekä taitojen kehittyminen:

⦁ Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot

⦁ Tunnetaidot – tunteiden tunnistamista, säätelyä, käsittelyä sekä ilmaisemista

⦁ Itsetuntemustaidot, kuten itsetunto, minäkuva ja identiteetti

⦁ Itsenäisen toiminnan ohjaus

⦁ Arjen suorituksiin liittyvät taidot: Ajankäytön hahmottaminen ja hallinta, itsestään huolehtiminen kuten pukeutuminen, siivoaminen, ruuanlaitto sekä asioiminen, kuten esimerkiksi kaupassa käynti.

Toimintaterapia toteutuu:

⦁ Vastaanotolla

⦁ Asiakkaan arkisissa toimintaympäristöissä, kuten koulussa, työpaikalla tai kotona

⦁ Yhteistyönä läheisten, perheen tai muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Aikuisten ja lasten toimintaterapia

Lasten toimintaterapia:

Lapsille ominaista ovat nopeat fyysiset, kognitiiviset ja emotionaaliset muutokset. Lasten toimintaterapia keskittyy edistämään ikätasoisia taitoja ja kehityksellisiä “rajapyykkejä”.

Lasten toimintaterapia usein keskittyy leikkiin pohjautuviin terapiakertoihin, joissa määritellään lapsen terapeuttiset tavoitteet, sillä leikki on luonnollinen ja kehityksellisesti tarkoituksenmukainen tapa oppia sekä ilmaista itseään.

Lasten toimintaterapiaan liittyy myös yleensä tiivis työskentely perheen tai läheisten kanssa, jotta tuki lapsen kehitykselle mahdollistuu. Perheen ja läheisten kanssa työskentely tuo lisäksi esille perheen keskinäistä vuorovaikutusta, joka voi vaikuttaa lapsen hyvinvointiin sekä kehitykseen.

Lasten toimintaterapiaan voi liittyä myös koululla tehtävää terapiaa, jossa toimintaterapeutti tekee yhteistyötä opettajien kanssa tukeakseen lapsen koulumenestystä sekä sosiaalis-emotionaalista hyvinvointia.

Tavoitteet lapsen toimintaterapiassa voivat keskittyä saavuttamaan kehityksellisiä rajapyykkejä, kuten esimerkiksi hienomotoriikkaa, sosiaalisia taitoja tai tunteiden säätelyä sekä muita ikätasolle tai kehitykselle sopivia tavoitteita.

Aikuisten toimintaterapia:

Aikuiset ovat tyypillisesti käyneet läpi kehitykselliset vaiheet ja tarvitsevat toimintaterapiaa tiettyihin haasteisiin, jotka liittyvät esimerkiksi mielenterveyteen tai elämän muutoksiin. Aikuisilla toimintaterapia voi pitää sisällään perheen ja läheisten kanssa työskentelyä, mutta työskentely keskittyy yksilöterapiaan ja taitojen kehittämiseen, jotta asiakkaan toiminnallisuus paranee.

Aikuisilla oppimisympäristöihin ei yleensä liity toimintaterapiaa, mutta toimintaterapeutit voivat tukea aikuista palaamaan töihin tai osallistumaan merkityksellisiin toimintoihin. Terapia voi keskittyä edistämään toiminnallisia – ja selviytymistaitoja, pärjäämään esimerkiksi mielenterveysongelmien kanssa sekä kehittämään itsenäisiä taitoja, päivittäisessä elämässä.

Aikuisilla elämänsiirtymät voivat olla suuriakin elämänmuutoksia, kuten eläköityminen tai vanhemmuuden tuomat vastuut. Toimintaterapia voi auttaa sopeutumaan näihin muutoksiin ja ylläpitää yleistä hyvinvointia.

Toimintaterapia tarjoaa aina erilaisia interventioita ja terapeuttiset tavoitteet räätälöidään aina asiakaskohtaisesti, jotta yksilön tarpeet ja kehitykselliset vaiheet huomioidaan terapiassa!

toimintaterapia

Varaa aikasi

Vastaanotto on mahdollista pitää etä- tai lähivastaanottona Oulun Psykiatriakeskuksella osoitteessa  Hintantie 95, 90650 Oulu

Alla olevasta linkistä pääset ajanvaraukseemme. Jos et löydä sopivaa aikaa, soita numeroon 050 378 9825.

Toimintaterapeuttimme

psykoterapeutti

Lotta Kortelainen

Toimintaterapeutti (AMK)

psykoterapeutti

Heidi Äijälä

Toimintaterapeutti (amk)

Miro Linnakangas

Miro Linnakangas

Toimintaterapeutti